SVJETSKI DAN SLUHA 2022

Obilježavanje Međunarodnog dana sluha počelo je 2007. godine i to na datum 3.ožujka. U nastavku teksta pozabavit ćemo se simbolikom ovog dana. Međunarodni dan sluha posvećen je prvenstveno podizanju svijesti i promicanju važnosti brige o uhu i osjetilu sluha.

Tema ovogodišnjeg dana sluha stoji pod sloganom „To hear for life, listen with care!
S ovim danom, Svjetska zdravstvena organizacija istaknula je važnost sigurnog slušanja kao alata za održavanje dobrog sluha tijekom cijelog života. Nažalost, sve veći broj ljudi žive s gubitkom sluha ili u opasnosti od gubitka. Također, naglasak se stavio i na kontrolu buke kao jednu od sedam ključnih intervencija za očuvanje sluha. Upozorili su na problem izloženosti glasnim zvukovima što je jedan od mogućih uzroka za gubitak sluha.

Nadalje, ovim danom postavljene su ključne rečenice koje trebamo slijediti kako bismo utjecali na prevenciju gubitka sluha u budućnosti, a glase:

– Njegom uha i sluha možemo utjecati da cijeli život imamo dobar sluh!

– Mnogi uobičajeni uzroci gubitka sluha  mogu se prevenirati, uključujući i gubitak sluha uzrokovan izlaganjem glasnim zvukovima

– „Safe hearing“ može ublažiti rizik od gubitka sluha koji je povezan s rekreacijskim izlaganjem zvuku

Ciljne skupine kojima se želi privući pozornost su donositelji odluka, vlasnici i voditelji prostorija u kojima je koncentrirana visoka jačina zvuka te širu javnost, a posebno mlade.

Podsjećamo, korisnici projekta su gluhe i nagluhe osobe kojima se pomaže na svakodnevnoj razini , pružajući im usluge komunikacijskog posrednika u ulozi tumača/prevoditelja. Projekt “Povećanje kvalitete života gluhih i nagluhih osoba pružanjem usluga tumačenja/prevođenja- faza II – UP.02.2.2.09.0015″ teži povećanju kvalitete života i smanjenju socijalne isključenosti gluhih i nagluhih osoba na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Također, svrha projekta je i osnaživanje gluhih i nagluhih u svakodnevnoj komunikaciji, odnosno asistenciji u prevladavanju barijera s kojima se ova skupina građana susreće na svim razinama djelovanja.

Sadržaj internetske stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog društva stručnih komunikacijskih posrednika za gluhe osobe. Izradu internet pod-stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.