ZAJEDNICA GLUHIH I NADOLAZEĆI BLAGDANI

Praznici su stigli, a za mnoge je ovo vrijeme zajedništva i obiteljska okupljanja te ga žele provesti u krugu svojih najdražih. Međutim, u razgovoru s našim korisnicima koji su gluhe i nagluhe osobe, dobili smo informaciju da ponekad u ovo vrijeme prevladava strah od nedostatka pristupa pa tako dolazi osjećaja frustracije , a samim tim se osjećaju izolirano. S druge strane, kada sada pomislimo na blagdane i COVID situaciju, većina obitelji ima djecu kod kuće. Djeca su izolirana od svojih prijatelja. U slučaju gluhe djece, pa čak i gluhih odraslih, to postaje jako izazovno tijekom praznika jer se mora uložiti dodatni angažman kako bismo pokušali prevladati neke od barijera.

Kako smo napomenuli, jedna od blagdanskih radosti je što možemo provoditi vrijeme sa svojom obitelji i prijateljima. Takve prilike mogu biti teške za osobe s oštećenjem sluha. Gubitak sluha ponekad može učiniti da se osjećate izostavljenim iz razgovora.
Lako je odbiti pozive za zabave i obiteljska okupljanja, međutim postoje načini na koje se možete zabaviti i provesti vrijeme sa svojom obitelji na praznicima, unatoč osjećaju nedostatka socijalne inkluzije. Slijede 3 kratka savjeta kako ove blagdane učiniti pristupačnijima sebi i drugima oko vas.

1. Budite u redu sa sobom

Prvi korak za prevladavanje gubitka sluha je da se s njim pomirite. Nemojte se sramiti ili osjećati loše zbog svog invaliditeta. Priđite ljudima s kojima želite razgovarati i recite im o svom problemu. Zamolite ih da pričaju polako i da se često ponavljaju. Na taj način ćete moći pratiti brže kretanje usana i uživati ​​u obiteljskim okupljanjima

2. Ostavite svoj strah pred vratima

Kada se cijela obitelj okupi, postoji mnogo tema kojima se želite pridružiti. Ako vam gubitak sluha stvara barijeru po pitanju verbalne komunikacije, možete to koristeći neke od alata za komunikaciju Tekst, e-pošta i poruke su pristupačni, a sa svojim najdražima možete razgovarati i putem pisane komunikacije.

3. Podrška od strane obitelji i prijatelja

Članovi obitelji i prijatelji trebaju  svojim gluhim voljenima dati do znanja da su tu za njih. Član obitelji može sjediti uz osobu s oštećenjem sluha i biti njihov prevoditelj. Također mogu provesti neko vrijeme razgovarajući s gluhom i nagluhom osobom kako bi im pomogli da se osjećaju dijelom slavlja.

Sve navedeno su neke od prepreka s kojima se suočavaju naši korisnici tijekom blagdana i praznika.
Cilj projekta u kojem sudjeluju je smanjenje socijalne isključenosti osoba sa invaliditetom, podrška korisnicima u svakodnevnim aktivnostima pružanjem usluge tumačenja/prevođenja odnosno smanjenje komunikacijskih barijera te povećanje usluge osobne asistencije. Projekt se provodi na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije

Povodom nadolazećih božićnih blagdana i novogodišnjih praznika želimo Vam uputiti iskrene čestitke uz obilje radosti, mira, blagoslova i uspjeha! Kako je božićno vrijeme znak obiteljskog okupljanja i zajedništva, a isto tako i solidarnosti među ljudima, želimo Vam da osjetite toplinu i radost obiteljskog doma uz ugodne trenutke sa svojim bližnjima!

Projekt je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj internetske stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog društva stručnih komunikacijskih posrednika za gluhe osobe. Izradu internet pod-stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.