Charles-Michel de l’Épée (1712-1789)

Abbé Charles-Michel de l’Épée, poznati filantrop i pedagog iz 17. stoljeća, još poznatiji kao „ Otac gluhih“

Charles- Michel de l’ Épée rođen je u bogatoj obitelji u Versaillesu, sjedištu političke moći i tada najmoćnijem europskom kraljevstvu. Tijekom studio za katoličkog svećenika, svoj interes je usmjerio na siromašne i pružanje dobrotvornih usluga. Prilikom posjeta siromašnoj pariškoj četvrti, naišao je na dvije mlade gluhe sestre vidjevši ih kako komuniciraju na znakovnom jeziku. Potaknut tom gestom, odlučio se posvetiti odgoju i brigom o gluhima te je 1771. osnovao školu za osobe oštećena sluha u Francuskoj i to pod nazivom „Institut National de Jeunes Sourds de Paris“ gdje je okupio mnoštvo gluhe djece iz Francuske te ih posebno metodom naučio francuski jezik.

Naime, gluha djeca su pisala znakove kod kuće te ih svakodnevno donosili u školu sa sobom. Charles je naučio sve te različite znakove te ih sjedinio u cjelinu kako bi svoje učenike naučio francuski. Ti znakovi su ubrzo postali standardni znakovni jezik koje je su koristili u komunikaciji. Znakovni jezik kojeg je Charles koristio bio je poznat i kao starofrancuski znakovni jezik.

Danas, Charles-Michel je poznat u povijesti gluhih kao „Otac gluhih“ s obzirom da je tijekom svog života i djelovanja, osnovao 21 školu za gluhu djecu.

Naši korisnici su također gluhe i nagluhe osobe te su sve aktivnosti u projektu usmjerene zadovoljavanju njihovih potreba i jačanju njihove samostalnosti što je i cilj projekta.

Također, svrha projekta je i osnaživanje gluhih i nagluhih u svakodnevnoj komunikaciji,  odnosno asistenciji u prevladavanju barijera s kojima se ova skupina građana susreće na svim razinama djelovanja. Projekt je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

Za više o EU fondovima posjetite:

www.esf.hr

www.strukturnifondovi.hr

Sadržaj internetske stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog društva stručnih komunikacijskih posrednika za gluhe osobe. Izradu internet pod-stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.