Iskustva korisnika – Vladimir Švigir

Vladimir Švigir rođen je 7. rujna 1958. godine u Čazmi kao prvo dijete u obitelji. Kasnije su stigli mlađi brat i sestra – blizanci. Vladimir je bio jedina gluha osoba u obitelji te se komunikacija većinom odvijala govornim jezikom budući da njegovi roditelji nisu imali saznanja niti informacije o znakovnom jeziku. Nakon što je upisao prvi razred redovne osnovne škole, tamošnji svećenik je informirao Vladimirove roditelje kako u Zagrebu postoji škola za gluhe učenike – Slava Raškaj, gdje je i nastavio svoje obrazovanje. Iako mu je odvajanje od obitelji i ostanak u školskom domu u Nazorovoj u početku predstavljalo traumatično iskustvo, zahvaljujući svojoj druželjubivosti i otvorenosti koju je oduvijek posjedovao, brzo se prilagodio te su mu se otvorili novi vidici. Usvojio je znakovni jezik, počeo je sve lakše razumijevati i shvaćati svijet oko sebe te je stvorio prijateljstva koja i danas traju

Svoje srednjoškolsko obrazovanje je nastavio u istoj školi gdje se školovao za zanimanje autolakirera. Navedeno razdoblje pamti kao bezbrižno, veselo i puno mladenačke radosti i energije.

Nakon završenog školovanja zaposlio se u struci u Mariji Bistrici te je ostao na tom radnu mjestu sve do dolaska u mirovinu 2017. godine.

Za vrijeme svog školovanja je počeo odlaziti u klub gluhih osoba gdje je upoznao svoju buduću suprugu Anku te su danas ponosni roditelji dvojce odraslih sinova.

Vladimir u slobodno vrijeme voli boraviti sa suprugom u prirodi i putovati te popravljati i izrađivati stvari dok uživa u mirovini.

Vladimir je korisnik projekta “Povećanje kvalitete života gluhih i nagluhih osoba pružanjem usluge tumačenja/prevođenja – faza 2“, kodnoga broja UP.02.2.2.09.0015 koji provodi Hrvatsko društvo stručnih komunikacijskih posrednika za gluhe osobe na temelju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Upravo zahvaljujući tom projektu i usluzi koju kroz njega ostvaruje Vladimir kaže da dobiva točne, jasne i stručno prenesene informacije te puno lakše komunicira sa širom okolinom što mu uvelike olakšava svakodnevne životne obveze.

Za više o EU fondovima posjetite:

www.esf.hr

www.strukturnifondovi.hr

Sadržaj internetske stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog društva stručnih komunikacijskih posrednika za gluhe osobe. Izradu internet pod-stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.