Iskustva korisnika – Anka Švigir

Anka Švigir rođena je 10.2.1963. godine u Slavonskom Brodu kao drugo od troje djece u obitelji. Dočekao ju je stariji brat, a poslije su dobili sestricu. Anka je rođena gluha te je majka dosta rano primijetila da ima problema sa sluhom. Uzrok gluhoće se nikad nije saznao. S čujućim roditeljima te bratom i sestrom kroz najranije djetinjstvo komunikacija je većinom bila bazirana na govornom jeziku i Anka se često znala osjećati izgubljena.

Došlo je vrijeme za odlazak u školu te je Anka krenula u prvi razred osnovne škole Slava Raškaj. Bila je smještena u domu u Nazorovoj. To prvo razdoblje opisuje kao dosta teško i traumatično zbog odvajanja od obitelji. Jako su joj nedostajali, a viđala ih je jedino za vrijeme praznika. Također, kaže kako je s vremenom uistinu napredovala. Prvi put se susrela sa znakovnim jezikom te ga je počela usvajati. S lakoćom je stekla bliske prijatelje od kojih s nekima i danas dijeli životne tuge i radosti. Tako je s vremenom sve postajalo malo lakše ipak te se opustila i prigrlila svoj život.

Ono što pamti kao novi osjećaj iz tog vremena je kaže spoznaja kako ‘nije jedina’, da zapravo uopće nije usamljena te
joj se otvorio jedan posve novi svijet. Svoje obrazovanje je nastavila u sadašnjoj frizerskoj školi (1. i 2. razred) gdje je bila u zasebnom razredu s još osmero gluhih učenika. Lijepo su se slagali i te joj je to razdoblje ostalo u lijepom sjećanju.

Treći i četvrti razred završava u grafičkoj školi koju je uz nju pohađalo još troje gluhih učenika.

Prvi put se zapošljava 1983. godine kao pomoćna krojačica u firmi Klub mode gdje je tamo radila 10 godina nakon čega je nažalost firma propala.

Zanimljivo je i da je svog budućeg muža upoznala za vrijeme svog školovanja u Slavi Raškaj. Oženili su se 1982. godine te su danas ponosni roditelji dvojce odraslih sinova.

Zadnje dvije godine je Anka zaposlena kao gerontodomaćica na projektu ‘Zaželi’ koji provodi Savez gluhih i nagluhih grada Zagreba te je jako zadovoljna svojim poslom i uživa radeći ga.

U svoje slobodno vrijeme Anka se jako voli baviti hortikulturom kao i putovati sa suprugom što joj sada kaže jako nedostaje zbog trenutne situacije s pandemijom.

Anka je korisnica projekta koji provodi Hrvatsko društvo stručnih komunikacijskih posrednika za gluhe osobe na temelju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza II za projekt “Povećanje kvalitete života gluhih i nagluhih osoba pružanjem usluge tumačenja/prevođenja – faza 2”, kodni broj UP.02.2.2.09.0015. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Upravo zahvaljujući tom projektu i usluzi koju kroz njega ostvaruje Anka kaže da dobiva točne, jasne i stručno prenešene informacije te puno lakše komunicira i obavlja sve što joj je potrebno te joj to uvelike olakšava svakodnevni život.

Za više o EU fondovima posjetite:

www.esf.hr

www.strukturnifondovi.hr

Sadržaj internetske stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog društva stručnih komunikacijskih posrednika za gluhe osobe. Izradu internet pod-stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.