Iskustva korisnika – Mate Škugor

Mate Škugor je rođen 1.10.1999. godine u Šibeniku. Osim roditelja s velikim nestrpljenjem i veseljem ga dočekala i starija sestra. Kako je rođen u čujućoj obitelji ispočetka je komunikacija bila bazirana na govornom jeziku no uskoro se obitelj iz Šibenika preselila u Zagreb gdje je Mate nastavio svoju rehabilitaciju te krenuo u Suvag u vrtić.

Osnovnu školu je pohađao u Slavi Raškaj gdje se prvi put susreo sa znakovnim jezikom i velikom brzinom ga usvojio. To pamti kao jedan jako lijepi period u životu u kojem je stekao mnoge životne prijatelje i mnoga znanja te mu je komunikacija bivala sve lakšom.

U srednju školu je nastavio ići u Slavu Raškaj, smjer pomoćni kuhar. U to vrijeme je i sve češće počeo odlaziti u klub Gluhih gdje je još proširio svoj krug prijatelja te dublje upoznao kulturu Gluhih.

Mate je sada već 5 mjeseci zaposlen u firmi PapirO centar gdje radi sa još troje gluhih kolega. Na poslu je izuzetno zadovoljan i kaže da nema nikakvih problema u komunikaciji te da mu je radna atmosfera i više nego odlična.

Ono što je Mati posebno drago i što ističe je da su njegovi roditelji i sestra upisali tečaj znakovnog jezika te se sad i s njima puno lakše sporazumijeva što ga čini sretnim, ispunjenim i punopravnim članom i obitelji i društva.

Mate svim srcem podupire i vesele ga projekti poput ovog koji provodi Savez gluhih i nagluhih grada Zagreba na temelju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom- faza II kodni broj UP.02.2.2.09.0015.,za projekt ‘Povećanje kvalitete života gluhih i nagluhih osoba pružanjem usluge tumačenja/prevođenja – faza 2’.

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Zahvaljujući tom projektu ima sigurnost da će uvijek moći dobiti potpunu, profesionalnu informaciju u bilo kojem području te tako bez problema riješiti bilo kakav životni izazov koji je pred njim.

Za više o EU fondovima posjetite:

www.esf.hr

www.strukturnifondovi.hr

Sadržaj internetske stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog društva stručnih komunikacijskih posrednika za gluhe osobe. Izradu internet pod-stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.