ISKUSTVA KORISNIKA – ŽELJKO OSTRIČKI

Željko Ostrički rođen je 30. 10. 1958. godine u Zagrebu kao drugo dijete u obitelji. Uz roditelje dočekala ga je starija sestra te su svi u obitelji dotad bili čujući. Uzrok Željkove gluhoće se nikada nije znao. Komunikacija u obitelji se većinom bazirala na govoru u čemu se Željko teže snalazio naravno ali se naviknuo i imali su svoj sustav kroz koji su se sporazumijevali.

Sa znakovnim jezikom se Željko prvi put susreće u osnovnoj školi Slava Raškaj u koju je krenuo s 9 godina. Bio je smješten u domu u Nazorovoj tijekom cijelog svog osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja. Željko to razdoblje opisuje kao ispunjavajuće te se osjećao da upija svijet oko sebe i počinje ga doživljavati na jedan posve drugačiji način. Brzo, uspješno i lako je savladavao predviđeni program jer mu je bio prikazan na njemu jasan i razumljiv način. Kad je došlo vrijeme za srednju školu odabrao je biti učenik u privredi – smjer soboslikar.

Sa 20 godina zapošljava se u firmi ‘Bojorad’ u struci te ostaje na tom radnom mjestu godinu dana, nakon čega se zapošljava u firmi ‘Duga’ također na godinu dana.

U to vrijeme sa 24 godine Željko postaje sve aktivniji i u klubu gluhih te se uključuje u pantomimičarsku grupu koju je vodio poznati gluhi pantomimičar Zlatko Omerbegović. U grupi je djelovao 2 godine.

Nakon toga naš hrabri i odvažni Željko se odlučio otisnuti i iskusiti sreću u Njemačkoj 1991. godine što se pokazalo kao odličan potez jer se ubrzo zaposlio u struci te se vraća u Hrvatsku tek 2009. Tamo je naišao i na gluhog kolegu iz Hrvatske što ga je jako usrećilo i olakšalo mu početak tamošnjeg života.

2010. godine Željku je ipak počela nedostajati rodna zemlja te se vratio i zaposlio u firmi ‘Industrogradnja’ u kojoj je također naišao na gluhog kolegu i nije imao nikakvih problema što se komunikacije tiče. Tamo je i ostao raditi do odlaska u mirovinu 2012. godine.

1984. godine Željko se oženio čujućom ženom iz Makedonije koju je upoznao na ljetovanju u Murteru. Danas je ponosni otac dvije kćeri i dvoje sinova i jedva čeka ostvariti se i u ulozi djeda.

U slobodno vrijeme Željko jako voli vrtlarenje i cvijeće, putovanja i druženje u klubu gluhih.

Željko je korisnik projekta koji provodi Hrvatsko društvo stručnih komunikacijskih posrednika za gluhe osobe na temelju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom, Kodni broj UP.02.2.2.09.0015, za projekt ‘Povećanje kvalitete života gluhih i nagluhih osoba pružanjem usluge tumačenja/prevođenja –  – faza II‘. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Upravo zahvaljujući tom projektu i usluzi koju kroz njega ostvaruje Željko kaže da dobiva točne, jasne i stručno prenešene informacije te puno lakše komunicira i obavlja sve što mu je potrebno što mu uvelike olakšava svakodnevni život.

Za više o EU fondovima posjetite:

www.esf.hr

www.strukturnifondovi.hr

Sadržaj internetske stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog društva stručnih komunikacijskih posrednika za gluhe osobe. Izradu internet pod-stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.