ISKUSTVA KORISNIKA – MARIO KEFELJA

Mario Kefelja rođen je 24.2.1984 u Zagreb a s velikim veseljem dočekali su ga roditelji i starija sestra Suzana. Kako su svi u obitelji gluhi s komunikacijom nije nikada imao problema jer mu je znakovni jezik materinji i koristi ga od svojih početaka.

Prvi i drugi razred osnovne škole pohađao je u Slavi Raškaj no roditelji nisu bili zadovoljni programom i učenjem tamo tako da je od trećeg do osmog razreda pohađao školu u Suvagu. U obje škole se osjećao ugodno i pamti ih kao lijepo razdoblje. Više uspomena doduše ima iz Suvaga s obzirom da je tamo proveo više vremena. Kad je došlo vrijeme za srednju školu vraća se u Slavu Raškaj i upisuje smjer za autolakirera.

Prvo zaposlenje mu je bilo u Brdovcu u firmi ‘Astra-prom’ gdje je bio jedini Gluhi zaposleni. Bio je zadovoljan tamo na poslu ali mu je bilo dosta daleko svakodnevno putovati pa je promijenio posao i zaposlio se u ‘Opel Rudmanu’ prije 7 godine . Samo je firm promijenila vlasnika i ime prije 2 godine u ‘Štasni’. I na sadašnjem radnom mjestu je također jedina Gluha osoba i vrlo je zadovoljan.

Hobiji su mu popravak auta, bicikliranje, boravak u prirodi i putovanja. Također voli provoditi vrijeme u klubu Gluhih gdje se druži sa prijateljima.

Mario je korisnik projekta koji provodi Hrvatsko društvo stručnih komunikacijskih posrednika za gluhe osobe na temelju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom, Kodni broj UP.02.2.2.02.0015, za projekt ‘Povećanje kvalitete života gluhih i nagluhih osoba pružanjem usluge tumačenja/prevođenja’. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Upravo zahvaljujući tom projektu i usluzi koju kroz njega ostvaruje Mario kaže da dobiva točne, jasne i stručno prenesene informacije te puno lakše komunicira i obavlja sve što mu je potrebno te mu to uvelike olakšava svakodnevni život.

Za više o EU fondovima posjetite:

www.esf.hr

www.strukturnifondovi.hr

Sadržaj internetske stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog društva stručnih komunikacijskih posrednika za gluhe osobe. Izradu internet pod-stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.