ISKUSTVA KORISNIKA – SNEŽANA ROKVIĆ

Snežana Rokvić rođena je 15.4.1961. u selu Kozaruši u Prijedoru, u Bosni i Hercegovini kao jedinica u obitelji. Razlozi zbog kojih je oglušila su nepoznati ali rođena je kao gluho dijete. S roditeljima kroz djetinjstvo komunicira više na govornom jeziku. U osnovnu školu kreće u Slavu Raškaj u Ilici a spavala je u Domu u Nazorovoj ulici. U osnovnoj školi je naučila znakovni jezik i odmah ga prigrila i osjetila ga svojim i prirodnim načinom komunikacije. To razdoblje opisuje kao jako lijepo, s puno krasnih uspomena i sklopljenih prijateljstva koja traju još i danas.

Srednju školu je završila u Banja Luci, smjer krojačice. U razredu je bila okružena drugom gluhom djecom, usavršila još svoj znakovni jezik te također to vrijeme opisuje kao sretno i bezbrižno.

Nakon srednje škole Snežana se vraća u Zagreb i zapošljava se u Kamenskom gdje je bila i više nego zadovoljna radnom atmosferom i uvjetima. Tamo je radilo dosta gluhih osoba tako da sa samom komunikacijom nije imala nikakav problem. Tamo je ostala raditi do njegovog zatvaranja.

U odmaralištu za Gluhe na Murteru je upoznala svog supruga Slavoljuba za kojeg se udala 1984. godine. Slijedeće godine su postali roditelji sina Nenada.

2018. godine se zaposlila u Znaku tišine na radnom mjestu krojačice.

Svaki utorak dolazi na druženje u Klub gluhih i uživa u druženju sa svojim prijateljima.

Snežana je korisnica projekta koji provodi Hrvatsko društvo stručnih komunikacijskih posrednika za gluhe osobe na temelju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom, Kodni broj UP.02.2.2.02.0015, za projekt ‘Povećanje kvalitete života gluhih i nagluhih osoba pružanjem usluge tumačenja/prevođenja – faza 2‘. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Upravo zahvaljujući tom projektu i usluzi koju kroz njega ostvaruje Snežana kaže da dobiva točne, jasne i stručno prenesene informacije te puno lakše komunicira i obavlja sve što joj je potrebno.

Za više o EU fondovima posjetite:

www.esf.hr
www.strukturnifondovi.hr

Sadržaj internetske stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog društva stručnih komunikacijskih posrednika za gluhe osobe. Izradu internet pod-stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.