ISKUSTVA KORISNIKA – ZLATA KAVČIĆ

Zlata Kavčić rođena je 27.1.1943. u Koprivnici. Sa 6 mjeseci je oboljela od meningitisa a kao posljedica je ostao gubitak sluha. Roditelji i sestra nisu nikada naučili znakovni jezik ali su savladali abecedu znakovnog jezika tako da je komunikacija s njima bila više bazirana na govoru i slovkanju određenih pojmova.

Kada je došlo  vrijeme školovanja Zlata seli u Zagreb u jednu dragu udomiteljsku obitelj u Zagrebu i započinje školovanje u OŠ Slava Raškaj. Kako je počela tamo učiti znakovni jezik koji je njoj dolazio prirodno i kojeg je velikom brzinom i lakoćom savladavala te kako je upoznala puno gluhih prijatelja- pred Zlatom se otvorio neki novi svijet. Iako joj je nedostajala njena obitelj, unatoč čestim posjećivanjima, govori kako su njeni udomitelji bili krasni ljudi koji su učinili sve kako bi ona što lakše podnijela razdoblja razdvojenosti te ih se sjeća s velikom ljubavlju i zahvalnosti.

Općenito za razdoblje osnovne škole i danas kaže da joj je bilo najljepše u životu u smislu obrazovanja. Pokojni profesor Zimmermann je bio jedan od stručnjaka koji su procjenjivali u to doba gdje bi bilo najbolje nastaviti školovanje kod svakog Gluhog pojedinca pa je tako za Zlatu procijenio kako bi bilo najbolje da ode u redovnu srednju školu.

Srednjoškolsko obrazovanje je tako nastavila u Teslinoj, koja se nalazila u ulici Baruna Filipovića, kod Plive te je nastavila širiti svoj krug poznanstva Gluhih te sa sve češćim odlascima i u klub Gluhih znanje i razumijevanje kulture Gluhih koju je u potpunosti prigrlila. U tom razdoblju upoznala je i svog budućeg muža za kojeg će se udati 1970. godine. Također je bila aktivna sportašica te je bila na poziciji golmanice u rukometnom klubu Silent.

Samo razdoblje srednje škole nije baš Zlati ostalo u najljepšem sjećanju jer se morala dosta mučiti sa razumijevanjem i praćenjem gradiva. Odmore je provodila prepisujući iz bilježnica svojih kolegica sve što nije stigla ili razumjela za vrijeme nastave. Željela je nastaviti školovanje i nakon srednje škole no s obzirom na poteškoće s kojima se susrela dotad to joj se činilo nedostižno te je odustala od te želje. Iz sadašnjeg aspekta i u sadašnjim okolnostima kada je zajednica Gluhih sve više prepoznata, kako su tumači profesionalni i dostupni- kaže da je imala tu mogućnost kako bi svakako promijenila tu odluku.

1962. godine se zapošljava u tvornici konfekcije ‘NIK’ gdje ostaje raditi do odlaska u mirovinu 1990. godine. Radni vijek također opisuje kao jako ugodan i lijep, bila je okružena s puno Gluhih kolega te je imala odličnu radnu atmosferu i voljela je odlaziti na posao.

1978. godine postaje i majka sinčića a već slijedeće godine na svijet je došla i malena kći. Oni su joj danas naravno najveći izvor ponosa i sreće te uživa u svim njihovim uspjesima.

U slobodno vrijeme Zlata obožava rješavati križaljke, gledati sapunice, aktivna je članica SGINGZ te redovito dolazi na druženja i ide na razne izlete i putovanja te sudjeluje u svim događanjima. Preko ljeta voli boraviti u svojim Sabunikama gdje uzgaja ružmarin i lovor te provodi vrijeme u prirodi.

Kao osoba koja dobro razumije potrebe Gluhih osoba svim srcem podupire projekte poput ovog koji provodi Hrvatsko društvo stručnih komunikacijskih posrednika za gluhe osobe na temelju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom-faza II za projekt UP.02.2.2.09.0015 Povećanje kvalitete života gluhih i nagluhih osoba pružanjem usluge tumačenja/prevođenja – faza 2.

Projekt je financiran od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.- 2020. u 100% iznosu od 1.095.507,00 HRK te se provodi u trajanju od 30 mjeseci  (30.10.2019. – 30.04.2022.). I sama korisnica spomenutog projekta vjeruje kako će ovakvih projekata u budućnosti trebati još i više kao i prevoditelja jer smatra da je to jedini način da se  Gluhima omogući dobivanje punih i pravih informacija a time i jednakost.

Za više o EU fondovima posjetite:

www.esf.hr
www.strukturnifondovi.hr

Sadržaj internetske stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog društva stručnih komunikacijskih posrednika za gluhe osobe. Izradu internet pod-stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.