ISKUSTVA KORISNIKA – TIHANA STOJANOVIĆ

Tihana Stojanović rođena je 16.10.1991. u Zaboku kao srednje od troje djece. Do oštećenja sluha je došlo kad je imala 10 mjeseci i to nažalost kao posljedica snažne buke kojoj je u jednom trenutku bila izložena za vrijeme rata. Komunikacija sa ostalim čujućim članovima obitelji je više bila bazirana na govoru no kasnije su svi savladali abecedu i osnove znakovnog jezika.

U osnovnu školu ‘Suvag’ Tihana je krenula sa nepunih 8 godina. To vrijeme opisuje kao lijepo, bezbrižno, opuštajuće. I tu je komunikacija bila bazirana više na govoru tako da nije imala nikakvih problema u sporazumijevanju, praćenju i savladavanju gradiva.

Tihana je odmalena pokazivala talent i ljubav prema crtanju i dizajnu stoga je izbor srednje škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu bio sasvim logičan nastavak njenog obrazovanja. U srednjoj školi joj je bilo prekrasno, stekla je puno prijatelja i imala njihovu potpunu podršku kao i podršku profesora u savladavanju svih zadataka. No ipak, Tihana kaže kako je osjećala da mora uložiti više truda i energije te da joj treba nešto više vremena kako bi postigla iste rezultate. Iz sadašnjeg aspekta smatra da bi joj bilo puno lakše da je imala stručnog komunikacijskog prevoditelja za vrijeme svog školovanja i jako joj je drago što se danas percepcija oko toga mijenja i da nove generacije Gluhih imaju tu mogućnost.

U tom periodu života Tihana je sve više počela i odlaziti u klub Gluhih gdje je sve više učila znakovni jezik i otkrila kako joj se ponekad puno lakše izraziti na taj način te se s vremenom zaljubila i u sam jezik i u kulturu Gluhih.

Tihana je također završila tečaj za EDCDL operatera u Algebri a 2011. godine se zapošljava preko javnih radova u Savezu gluhih i nagluhih grada Zagreba.

2013. se udala i rodila sina koji je također Gluh kao i njen suprug te sada uživa u čarima majčinstva.

Od 2020. godine Tihana radi kao prodavačica u Konzumu.

 Tihana svim srcem podupire projekte poput ovog koji provodi Hrvatsko društvo stručnih komunikacijskih posrednika za gluhe osobe na temelju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom-faza II za projekt UP.02.2.2.09.0015 Povećanje kvalitete života gluhih i nagluhih osoba pružanjem usluge tumačenja/prevođenja – faza 2.

Projekt je financiran od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.- 2020. u 100% iznosu od 1.095.507,00 HRK te se provodi u trajanju od 30 mjeseci  (30.10.2019. – 30.04.2022.) I sama korisnica spomenutog projekta vjeruje kako će ovakvih projekata u budućnosti trebati još i više kao i prevoditelja jer smatra da je to jedini način da se Gluhima omogući dobivanje punih i pravih informacija a time i jednakost.

Za više o EU fondovima posjetite:

www.esf.hr
www.strukturnifondovi.hr

Sadržaj internetske stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog društva stručnih komunikacijskih posrednika za gluhe osobe. Izradu internet pod-stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.