Iskustva korisnika- Mirko Magdić

Mirko Magdić rođen je 11.10.1973. godine u Zagrebu u bolnici Sv. Duh kao sin jedinac. Gluhoća je nastupila nešto kasnije, ali u ranoj dobi kao posljedica meningitisa  tj. visoke temperature. U Suvagu je išao u vrtić te je tamo završio prva četiri razreda osnovne škole. Nakon toga seli u mjesto Križ kod Ivanićgrada gdje se školuje do kraja osnovne škole u redovnoj nastavi sa čujućom djecom. Mirko opisuje kako je to vrijeme za njega bilo izazovno, kako je osjećao da mora uložiti više snage i energije od druge djece kako bi ispunio sve zadatke i što se očekuje od njega. Ali okolina je bila i više nego susretljiva i voljna pomoći tako da je stvorio lijepa prijateljstva u tom periodu.

Srednju školu upisuje 1990. godine u Kutini za autoelektričara također razred sa čujućom djecom no ubrzo se seli u Zagreb u srednju elektrotehničku školu u Selskoj. U tom periodu je Mirko počeo sve više upoznavati gluhe kolege, odlaziti u klub Gluhih se te upoznavati sa znakovnim jezikom koji ga je od samog početka zainteresirao i kroz njega je otkrio novi, za njega lakši način komunikacije koji je brzo prihvatio. Ovaj period života za Mirka je bio pun novih stvari i spoznaja. Sa preseljenjem u Zagreb iz manjeg mjesta, život mu se uvelike promjenio. Što se tiče samog školovanja, Mirko govori kako mu je bilo jako lijepo i pamti puno lijepih, mladenačkih, opuštajućih uspomena iz tog razdoblja i sa svojim gluhim i čujućim prijateljima.

Odmah po završetku školovanja brzo se zaposlio u firmi ‘Kapitel’ kao serviser vozila te je tamo radio 8 mjeseci. Sljedeće zaposlenje mu je bilo 1998. godine u firmi ‘Crosco-Zagreb’ u remont odjelu te je tamo ostao sve do 2013. godine. Nakon toga je radio u firmi ‘Atalian’ koja se bavi uslugama čišćenja do 2019. godine. A od 11. mjeseca 2019. godine radi u Konzumu na mjestu skladištara/vozača viličara. U slobodno vrijeme se bavi streljaštvom, voli odlaziti u klub Gluhih Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba čiji je dugogodišnji član te jako voli putovati.

Mirko svim srcem podupire projekte ovog tipa.

Podsjećamo, projekt je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u 100% iznosu od 1.095.507,00 kn. Trajanje provedbe projekta je 30 mjeseci (30.10.2019. – 30.04.2022.)

Za više o EU fondovima posjetite:

www.esf.hr
www.strukturnifondovi.hr

Sadržaj internetske stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog društva stručnih komunikacijskih posrednika za gluhe osobe. Izradu internet pod-stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.